ZOEKEN

Inspiratiedag: meer oog voor de mantelzorg(er)

Praktisch

Wanneer: dinsdag 22 november 2022
Waar: RADar, Az Delta - Deltalaan 1 Rumbeke
Kostprijs: €30 (incl. lunch, inspirerende goodiebag en netwerkreceptie)
Inschrijven verplicht (kan tot 6 november)

Iedereen is welkom vanaf 12u op het netwerkmoment, we gaan van start om 13u.

Programma

12u Onthaal en netwerkmoment (incl. luch)
13u Welkom
13u05 De stem van de mantelzorger (Moderator Caroline Verstraete)
13u15 Familieparticipatie in zorgorganisaties : de zorgende kracht van de naaste omgeving (Kim Steeman)
13u40 Zorg tot de derde macht: versterken van de samenwerking met mantelzorgers (Benedicte De Koker)
14u25 opsplitsen groep
14u35 Sessie A: Werken, zorgen en leven : pijlers van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid (Hilde Weckhuysen - Sarah Van den Bogaert- Marlies Descan)
  Sessie B: Op weg naar mantelzorgvriendelijke steden en gemeentes (Naomi De Bruyne)
15u15 Pauze
15u40 Opsplitsen groep
15u45 Sessie C; De juiste ondersteuning op het juiste moment voor mantelzorgers van personen na een CVA ( Liesbeth Ryssen); Onder de radar: Jonge mantelzorgers! (Yasmine De Scheemaeker)
  Sessie D; Partner in zorg, een hernieuwde kijk op bezoek in ons ziekenhuis (Corry Deschamps); MAS-score als vinger aan de pols bij de mantelzorger (Tony Debels)
16u35 Verplaatsen
16u45 De toets aan het nieuwe mantelzorgplan (Karel Hermans)
17u00 Geïnspireerd en geëngageerd naar huis (Jo Craeymeersch)
  Netwerkdrink

Toelichting sprekers:

Familieparticipatie in zorgorganisaties : de zorgende kracht van de naaste omgeving (Kim Steeman – Algemeen directeur Familieplatform)

 

Zorg tot de derde macht: versterken van de samenwerking met mantelzorgers (Benedicte De Koker - HoGent)

Welke verwachtingen hebben mantelzorgers in de samenwerking met professionals? Wat zijn veelvoorkomende valkuilen en wat zijn succesfactoren in het betrekken van mantelzorgers? Deze thema's worden belicht vanuit recent onderzoek, praktijkverhalen en gekoppeld aan een aantal praktische handvaten.
 

Werken, zorgen en leven : pijlers van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid (Hilde Weckhuysen - stafmedewerker Mantelzorgnetwerk, Sarah Van den Bogaert- coördinator Coponcho en Marlies Descan-netwerkcoördinator Solidaris)

1 op 5 werkende Vlamingen is mantelzorger. Investeren in een mantelzorgvriendelijk personeelsklimaat is waardevol, zeker in tijden van personeelsschaarste.  Wat zijn de voordelen van een dergelijk beleid?  Wat houdt een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid concreet in? Welke tools en ondersteuning kunnen helpen?

We bespreken de mantelzorgscan en de acties rond mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid binnen Solidaris West-Vlaanderen.
 

Op weg naar mantelzorgvriendelijke steden en gemeentes (Naomi De Bruyne- coördinator van Steunpunt Mantelzorg

In deze sessie bieden we handvaten voor het creëren van een mantelzorgvriendelijke gemeente. We bieden een kader op basis van wetenschappelijk onderbouwde modellen en gaan in op verschillende ondersteuningsmogelijkheden op lokaal niveau. Daarbij zoomen we in op praktijkvoorbeelden: hoe gaan steden en gemeentes nu al aan de slag? We gaan in discussie met elkaar over wat we uit die praktijkvoorbeelden kunnen leren.
 

Onder de radar: Jonge mantelzorgers! (Yasmine De Scheemaeker– ZoJong!)

Als een kind of jongere op jonge leeftijd voor iemand moet zorgen, wordt dat snel hun ‘normaal’, terwijl dat zwaar kan wegen. 
1 op 5 kinderen en jongeren in Vlaanderen zijn jonge mantelzorger. In deze sessie nemen we jou mee in hun wereld. We willen jou inspireren om ermee aan de slag te gaan en een steen te verleggen voor jonge mantelzorgers. Nu al benieuwd? Kijk gerust eens rond op www.zojong.be.
 

De juiste ondersteuning op het juiste moment voor mantelzorgers van personen na een CVA (Liesbeth Ryssen - Docent Arteveldehogeschool)

Elke dag worden in België 52 personen getroffen door een CVA, wat wil zeggen dat ook elke dag 52 personen totaal onverwacht mantelzorger worden. Dit vraagt specifieke ondersteuning op specifieke momenten. In deze voordracht worden tips en tricks gedeeld om deze mantelzorgers de juiste ondersteuning op het juiste moment te bieden.

Partner in zorg, een hernieuwde kijk op bezoek in ons ziekenhuis (Corry Deschamps – Afdelingshoofd sociale dienst AZ Groeninge)

Een partner in zorg. Wie is dit? Wat is de meerwaarde voor de patiënt en de zorgverleners? Hoe gaan we hiermee om in een ziekenhuiscontext? Een toelichting van het ontstaan van het concept en de eerste inzichten na 1 jaar.

MAS-score als vinger aan de pols bij de mantelzorger (Tony Debels– afdelingsverantwoordelijke Wit Gele Kruis Roeselare)

“Hoe ist vandaag?” Deze vraag stellen zorgverleners elke dag aan patiënten. Mantelzorgers worden daarbij weleens over het hoofd gezien. Zij dragen nochtans een zware taak, die soms té zwaar kan worden. Om dat te vermijden start het Wit-Gele Kruis Roeselare met het MAS-proefproject
 

Een initiatief van:

Met de steun van:

In samenwerking met: